Savoi-vivre przy stole - wykład dla klas gastronomicznych Zasady savoir-vivre'u dotyczą przede wszystkim kilku głównych dziedzin życia:• nakrywania, podawania do stołu i jedzenia,• wyglądu, prezencji (np. postawy, higieny) i właściwego ubioru,• form towarzyskich (np. w miejscu pracy, w rodzinie, na przyjęciach),• komunikacji (także telefonicznej i internetowej),• zachowania się w szczególnych sytuacjach. Warto nadmienić, że savoir-vivre jest uwarunkowany kulturowo, a więc znacząco różni się od siebie w zależności od regionu świata. Znajomość zasad savoir-vivre jest jednym z wyznaczników kultury osobistej człowieka. Żeby przybliżyć klasom gastronomicznym podstawy savoir-vivre poprosiliśmy Panią Urszulę Wojewodę z Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli o wykład „Savoi-vivre przy stole". Wykład odbył się 5 marca w świetlicy szkolnej i zgromadził wszystkich uczniów klas gastronomicznych oraz zaprzyjaźnionych uczestników Warsztatów Terapii Zajęciowej w Krasnymstawie. Prelegentka szczegółowo wyjaśniła zasady panujące przy stole ilustrując przykładami. Uczniowie byli bardzo zainteresowani tematem, żywo komentowali zagadnienia tuż po wykładzie. Temat rozbudził w uczniach chęć dalszego kształcenia się w tym zakresie kultury osobistej. Zdjęcia w galerii tutaj.